tirsdag den 28. maj 2013

Wales - Havfiskeri

Vi har i samarbejde med Fiskeavisen lavet denne tur til Wales hvor vi har booket en båd i tre dage. Baggrunden for rejsen var en testtur i 2011 hvor vi, på trods af dårligt vejr, havde et godt og spændende fiskeri. Turen koster lige knap 5.000 kr. og det er endda inklusiv fly, bil, båd, B&B og dansk turleder og det er jo ikke meget mere end en to-dages tur på Nordsøen koster.

Læs mere om turen her: http://www.kiplingtravel.dk/fiskerejser/wales-_artsfiskeri.aspx

Her er kort om turen i 2011:

Vi ankommer til London hvor vi afhenter vores bil og efter ca. 3 timers kørsel ankommer vi til vores hyggelige B&B i Wales. Aftenen går med en tur på den lokale pub og så med at tjekke vejrudsigter som ikke ser for gode ud.

Næste morgen blæser det ganske rigtigt temmelig meget men skipperen beslutter at vi sejler ud og prøver at finde læ alligevel. Tidevandet herovre er enormt og båden ligger lige nu, ved lavvandet, 8 meter under bådbroen og når det så er højvande kan man gå lige ombord, imponerende. Fiskeriet er også afhængigt af tidevandet og når strømmen er stærkest kan man ikke fiske på dybere vand og må søge ind under land imens. Man kan derfor kun fiske ude midt i fjorden i små 3 timer lige omkring strømvendingen. Vi måtte fiske tæt under land hvor vi kunne finde lidt læ og fiskeriet var derfor ikke optimalt. Dagen bød dog på 6 havål, en håndfuld mindre rokker og den allestedsværende småplettet rødhaj.
Stor havål
Anden dagen var helt anderledes, solen skinnede og vinden havde lagt sig. Vi sejlede ud ad i fjorden og skulle finde nogle agnfisk i form af makreller. Da de var i hus gik vi på lidt dybere vand hvor vi skulle mede efter havål, rokker og hajer. Jeg tænkte at nu skulle den bare have en hel makrel på krogen og i vandet kom den, selvom skipper syntes det var en lidt voldsom agn. Der gik noget tid uden jeg mærkede noget og jeg begyndte at tvivle på mit agn-valg. Pludselig var der nap og fisken fik lige 30 sekunder inden tilslaget, fast fisk og stor modstand. Det var stor havål som havål havde bidt på og den kæmpede hårdt, selv da den kom op i overfladen gav den ikke op og det var her jeg fik beviset på at en ål kan svømme baglæns. I tidevandstrømmen var det næsten umuligt at få fisken ind til båden og når skipperen så gaffer forkert 2 gange, når man at blive ret nervøs. I båden kom fisken heldigvis og det var ikke en kæmpe ål, men med 14,1 kg var jeg alligevel en meget glad mand.

Resten af dagen fik vi masser af fisk. Jeg fik selv 3 forskellige slags rokker og 2 ål mere.
Rokke
Sidstedagen blæste desværre også mere eller mindre væk, vi fik en kort dag på havet og fangede igen nogle ål og rokker. Pga. vinden kunne vi ikke gå ud på i midten af fjorden og satse på de store ål igen.
Aftenen blev brugt på pubben og vi kunne rejse hjem dagen efter i høj sol, 30 grader og helt vindstille. Lidt ærgerligt men vi fangede da en del nye arter og pæne ål.

Rødplettet haj

Blåstak

Red Band Fish



torsdag den 23. maj 2013

Florida Maj 2013

Endelig oprent dagen hvor vi skulle af sted til Florida og fiske i den Mexikanske Golf, vi var spændte på fiskeriet og om der virkelig var så mange fisk som vores skipper lovede.

Vel ankommet til Miami tog vi en tur i Bass Pro Shop, som er en kæmpe grejforretning på størrelse med Bilka. Her var det alt til friluftsmennesket og priserne var helt i bund. Vi gjorde nogle fine indkøb hvor især linerne var et godt køb. Efter indkøbene gik turen mod Florida´s østkyst, en tur på godt 3 timer, og vi ankom til Port Charlotte sent på aftenenen. Jetlaget har godt fat i os og vi gik hurtigt i brædderne.
Captain Tom ombord på hans båd


Kl. 6 næste morgen stod vi ved kajen foran båden Redemption Song og mødte vores skipper, Captain Tom Mclaughlin. Han kunne fortælle at han havde haft super fiskeri efter store Permit på et vrag et par dage tidligere og han mente vi skulle prøve det igen. Det kunne vi ikke være ueninge i da én af mine drømmefisk faktisk var en stor Permit. Denne fisk er normalt meget sky og rigtig svær at komme i kontakt med og fisk på bare et par kilo er en drøm for mange, men her i maj måned samles de ofte på bestemte vrag for at gyde og her kan man opleve et fantastisk fiskeri hvis man er på rette sted og tid. Efter en god times sejlads var vi fremme og Tom kastede ankeret og placerede båden perfekt over vraget.

Tom gav mig en stang i hånden og satte en levende krabbe på krogen og bad mig kaste ud, beskeden var at når jeg mærkede noget bide skulle jeg vente 10 sekunder og derefter bare hjule ind da vi bruger cirkelkroge. Krabben havde dårligt været i vandet i 1 minut da jeg mærker nogle nyk i stangen og da jeg starter med at hjule ind sidder fisken der. Fanden tager ved den og jeg har ingen chance for at stoppe den på det lette grej men Tom beroliger at en Permit sjældent sætter sig i vraget. De næste 10-15 minutter driver fisken mig rundt på dækket og jeg tror jeg når hele vejen rundt om båden 3 gange inden jeg kan lande min første permit på omkring 7 kilo. Fantastisk flot fisk og jeg er lykkelig. De næste par timer har vi mere end 10 fisk på krogen hvor de 9 af dem når på dæk og da nervøsiteten over at kunne miste fisken er væk kan vi rigtigt nyde de hårde fights som fiskene giver. Største fisk får jeg på lige over 10 kilo, hvilken drømmefisk.

Stor Permit
Efter et par timer dør fiskeriet ud og Tom siger at nu stopper Permit-fiskeriet, de bider ikke mere. Vi kaster os nu til nogle barracudaer som vi skal bruge som agn og vi bliver noget overraskede over at der i næsten hver kast følger 4-6 fisk efter jiggen. Fiskene er dog svære at få til at bide og endnu sværere at få til at blive på krogen men det er sjovt fiskeri med flere fine fights og omkring 10 fisk  båden.

Vi flytter nu til et andet vrag noget tættere på kysten for at fiske efter Goliath Grouper, fisken som egentlig er grunden til at vi er herovre. Vi skal fiske på noget lavere vand og da medhjælperen sætter fight-stolen og stangen frem rynker vi brynenen noget, der er rigtigt kraftigt grej og linen er en 2,0 nylon! Tom forklarer nu at bremsen på hjulet er helt blokkeret så fisken ikke kan nå ind i vraget igen og det betyder selvfølglig at det er hårdt mod hårdt imod fisk der kan blive op til 300 kg tunge.
Thomas er først på stangen og hans ser noget betuttet ud da han sidder der i stolen og ikke helt ved hvad der vil ske.

Grouper på krogen
Medhjælperen står med linen i hånden og pludselig giver han slip og råber, hjul hjul hjul, og Thomas hjuler som en gal. Kontakt med fisken og Thomas kan nu ikke rykke fisken en millimeter selvom han bruger begge hænder. Stangen bøjer nu helt ned i vandet og hviler på rælingen og jeg tænker at nu knækker den sgu da, det gør den dog ikke men fisken begynder først at komme med ind da medhjælperen tager fat i linen med hånden og hiver samtidig med at Thomas hjuler som en gal. Pludselig letter fisken fra bunden og kommer med op mod overfladen og da den bryder overfladen kan vi se den er enorm og Thomas er helt oppe at ringe. Han er helt syret til i armene og i kampens hede har han også fået sit ben i klemme under stagen og har en ordentlig hudafskrabning, alligevel tog hele seancen ikke mere end nogle minutter.
Goliath Grouperen er totalt fredet og man må ikke tage den ombord men vi er så heldige at Tom er med i et projekt hvor han mærker fiskene og vi kan derfor tage vores fisk ombord. Det er større omgang og tager en del tid og kræfter og Tom vurdere fisken til omkring 200 pund (ca. 90 kg).

Goliath Grouper på 125 pund
Vi fanger i alt 6 groupere med de to største på 150 og 200 pund på blot 2 timer og det virker som om vi kunne have blevet ved hvis vi havde haft kræfterne til det. Sikken en monsterfisk og vildt facinerende at den kan blive så stor, faktisk kan den blive 3 gange så stor som vores største fisk.

Goliath Grouper 125 pund
Godt brugte kommer vi i land og pga. vores jetlag går vi i brædderne allerede kl 18.

Anden dagen skal vi fiske efter hajer, dog starter vi med at tage en tur op ad kysten for se om der skulle være nogle Tarpon, det var der desværre ikke i dag. Vi ankrer op og fanger hurtigt nogle barracudaer til agn og binder et fiskelig i en snor og smider i vandet som lokkemad. Der går ikke lang tid før den første haj bider på og det er en mindre Nightshark på omkring 6 kilo og desværre viser det sig at der er alt for mange af disse hajer i området. Mellem alle de mindre hajer får jeg en fin spinner-shark på omkring 30 kilo inden vi bliver nødt til at flytte os. Næste sted giver også en del af de små hajer, barracudaer og en enkelt amberjack som kæmper bravt inden Thomas slutter dagen af med en fin Nurseshark.
Nurseshark
En fridag bliver forvandlet til at vi lejer en mindre båd og sejler ud og fisker inshore og fanger en del mindre fisk som ladyfish, hajer, barracudaer og catfish. Især ladyfishen er sjov at fange på let grej da den er mere i luften end i vandet under kampen.

Amerikanere er ikke helt uden humor
I dag skal vi så satse udelukkende efter tarpon og vi ved at den fisk kan give grå hår i hovedet på enhver fisker. Der går det meste af formiddagen inden vi finder fiskene og da vi endelig kommer til at fiske vil de absolut ikke kendes ved vores agn selvom vi både har levende agnfisk og krabber. Taktikken er at når vi ser en stime fisk så skal vi langsomt drive imod dem og ikke smide agnene lige ind i flokken. Til sidst lykkes taktikken og Thomas får bid på sin levende krabbe. Straks er tarponen fri af vandet og Thomas kæmper både med løsline og de vilde spring som fisken laver. Desværre ender denne kamp som så mange andre med at fisken river sig løs og Thomas stamper i båden og bander en del, det var ekstra surt da fisken var pænt stor, måske 30-40 kilo. Vi oplever ikke flere hug den dag og må lidt slukørede sejle i havn igen. Dog fik vi det hug vi havde håbet på og så at der var rigtigt mange fisk i vandet.

Aftenen bliver brugt på nogle store bøffer og et par kolde øl til at drukne skuffelsen.

Sidste dag med båden og her skal vi offshore og det vil sige mere end 30 sømil ud i gulfen. Herude skal vi fiske på endnu et vrag og dybden er omkring 35 meter. Vi starter med at drive og fiske med levende agn efter store amberjacks og der går ikke længe inden den første er på. Amberjacken er vildt stærk og selv på kraftigere grej stopper de store fisk når de ser båden og er stort set ikke til at rykke ud af flækken. Dog kommer de fleste til sidst i båden selvom vi mister en del som vi ikke kan bremse inden de sætter sig i vraget. Amberjacken kan blive mere end 50 kg tung og er en hård fighter, Captain Tom har haft flere gæster som på kort tid er kørt helt trætte og har måtte stoppe fiskeriet.
Thomas med Amberjack på 25 kg
Mens jeg er ved at tage nogle billeder er der igen hug på min stang som står i stangholderen og denne gang føles fisken noget anderledes, den er bare tung og tage langsommere men lange udløb. Vi gætter på en haj og det er fuldstændigt rigtigt, det er en bullshark som har taget agnfisken og nu er problemet at jeg kun har et tyndt nylonforfang på. Fighten tager næsten en halv time og hajen vil bare ikke give op, 8 forsøg skal der til før Tom endelig får en lykke om halen på fisken og den kan løftes indenbords.

Thomas er lidt irriteret over ikke at have fået en stor haj og nu sætter vi 3 haj-stænger som han får allesammen. Der går ikke mange minutter før Thomas får bid og hajen går direkte ind under båden og da vi når om på den anden side springer hajen pludselig helt fri af vandet 3 gange og Thomas kæmper igen med løs line og endnu en tur under båden. Det er et vildt syn med en haj på omkring 70 kilo springe og vi er alle helt oppe og ringe, selv Captain Tom bryder ud i jubel. Spinnersharken kommer også ombord og dagen byder på endnu en bullshark på 225 pund og en sandbar shark på hele 250 pund.
Spinnershark 70 kg

Bullshark
Vi er noget trætte efter 8 timer på havet i solskin og mange mange fisk men vi er ikke helt færdige, vi skal lige prøve om der er nogle røde groupere som vi også har på ønskeliste. Vi har aftalt at vi ikke vil lade os nedbryde men jeg tror Captain Tom godt kunne se vi var noget møre da vi sænker ned til stenrevet med grouperne. Vi fik også en del røde grouper, snappere og diverse andre bundfisk, dog udeblev den helt store fisk denne gang. Vi var dog godt tilfredse og gik trætte i seng den aften.


Red Grouper

Mangrove snapper
Træt mand, ca. 85 kg
Eventyret ombord på Redemption Song var slut for denne gang og vi tog bilen tilbage mod Miami. Dog stoppede vi et par gange i Everglades National Park og fiskede lidt i kanalerne efter garfish, bowfin, bass mm. Vi havde mange hug fra garfishen men de lader sig ikke kroge og vi ser en del store alligatorer som vi klogeligt holder os fri af. På et tidspunt ser vi en mærkelig fisk lige neden for os og vi prøver at fiske lidt til den og pludselig snupper den min flue og jeg fanger min første bowfin, som jeg ikke helt er klar over hvad er lige i det øjeblik.
Bowfin fra Everglades
Efter denne succes har vi allerede sat en ny tur op i maj 2014 og begrænset den til kun 5 deltagere da vi ønsker få kvalitet på turen i stedet for kun at fokusere på at lave det hele så billigt som muligt.
Se her: http://www.kiplingtravel.dk/fiskerejser/florida-_goliath_grouper_og_tarpon.aspx

fredag den 3. maj 2013

Trondheim, Besøg fra Sorø

Martin og Thomas fra Sorø har været på besøg i fire dage for at fiske. Forventningerne var nærmest enorme og jeg frygtede at jeg ikke kunne levere alle de fisk de snakkede om. Langepladsen gav selvfølgelig forventninger hvor selv en måler-lange til hver ikke var godt nok og Martin blev ved med at snakke om de helleflyndere vi også skulle fange, i 5 måneder havde jeg ikke set skyggen af flynderne.

Dag 1

I dag skulle vi fange de helleflyndere som Martin snakkede så meget om, vi skulle bare drive imellem agnfiskene med store jigs og så skulle de nok gå. Jeg havde min tvivl. Vi søgte ret længe efter noget på loddet men der var ikke ret meget at se og først langt ude på en grund i nærheden af det dybe vand fandt vi nogle småsej og makreller. Det måtte være her vi skulle prøve. De første par drev gav småsej, makrel og et par pæne torsk. Jeg stod og kastede med en "speed-jigging" pirk og fik en del småsej. Pludselig fik jeg et gidt hug lige under båden og jeg var sikker på at nu var det en stor sej da den tog et voldsomt udløb. Så stod fisken stille ved bunden og da jeg fik løftet den lidt op i vandet gik den til bunden igen og nu begyndte tankerne at løbe. Var det mon endelig en flynder? Efter et udløb mere fik jeg fisken til overfladen og det var en flynder. Der blev pludselig aktivitet i båden, Martin satte sin stang i stangholderen og greb gaffen og fik hurtigt gaffet fisken. Desværre røg den af gaffen igen og tog et udløb mere og jeg stod igen med hjertet oppe i halsen. I samme øjeblik bukkede Martins stang i stangholderen helt sammen fordi en fisk havde taget hans jig nede i vandet og nu var der ren panik i båden, to mand med helleflynder på samme tid og så stod Thomas faktisk med en torsk på sin stang. Jeg fik selv gaffen min flynder og 5 minutter efter kunne jeg også gaffe Martins flynder. Min var på 12 kg og Martins var på 17 kg, super flotte fisk og lidt vildt at det lykkedes os at få hele 2 på samme tid. Dagen gav ikke flere fisk selvom vi håbede på noget godt til Thomas.


Kveiter på 17 og 12 kg


Thomas filétterer kveite



Dag 2
Anden dag på kveite pladsen og vi prøvede at finde en flynder til Thomas. Der var bare helt blæst for agnfisk i vandet og selvom vi prøvede gav det ikke noget.
Eftermiddagen brugte vi i havnen efter diverse gylter og med fint resultat. Thomas fik taget lidt revanche ved først at fanget en berggylte, så en rødnæb og til sidst en rigtig flot blåstak. Jeg fik selv en berggylte på 770 gram og en ny PR.


Thomas med blåstak
Jesper med berggylte på 770 gram

Dag 3
Nu var det tid til lange fiskeriet men det tog uendelig tid at komme derud da vi havde vinden imod os og lidt fra siden. Det betød at vi sejlede langsomt og at skipperen(mig) fik vandsprøjt ind i hovedet hele tiden. Endelig fremme startede vi på ca. 120 meters dybde og langsomt arbejdede vi os ned ad skrænten. Martin får hurtigt en mindre lange på 6-7 kilo og både Thomas og jeg mister fisk. Vi tager et nyt drev og starter på lidt dybere vand. Martin får igen bid og denne gang er den noget større og Thomas får også fisk på krogen. Martin får en flot lange op på 17,5 kg og Thomas får én på ca. 13 kg og er ikke helt tilfreds. Jeg har stadig ikke haft bid og i alt tumulten er vi drevet ud på næsten 200 meters dybde og her får jeg endelig bid. Jeg giver mine sædvanlige tre store tilslag men det sidste bliver ikke til meget da jeg nærmest bliver trukket over bord pga. jeg har låst min bremse helt til mine tilslag. Heldigvis får jeg løsnet bremse og fisken kan tage sit udløb. Den er rigtig tung og jeg håber i mit sind at den er over de 20 kilo og at der kun sidder én fisk i den anden ende af linen. Efter et par tunge udløb giver fisken op og jeg kan lige så stille få den mod overfladen. Den er rigtig stor og vi gætter alle på over 20 kilo og måske endda 25. Vi prøver at veje den i båden og min vægt giver op ved 28 kg og fiskens hale ligger stadig i bunden af båden og nu begynder vi at gætte på om den mon kan veje op de magiske 30 kg. Jeg ringer lidt rundt og får arrangeret at vi kan veje fisken hos manden vi lejer både af. Fisken ligger i båden i næsten 4 timer og i bilen knap 1 time før den bliver vejet til 30,30 kg og er 177 cm lang. Den har nok vejet lidt mere lige efter den blev fanget men under alle omstændigheder er den over 30 kg.


Martin med 17,50 lange


Jesper´s monster lange på 30,30 kg



Vores balje var ikke helt stor nok


Mand 175 cm, fisk 177 cm
Dag 4
Sidste dag med gutterne og Thomas er ikke helt tilfreds med sin lange på 13 kg og derfor prøver vi lange stedet igen. Thomas mister to-tre fisk og er ved at blive lidt frustreret og Martin fanget først en brosme på 8 kg og så en mindre pighaj. Jeg får tung hug igen men mister fisken, det viser sig at den har bidt min 1,2 mm forfangsline over. Thomas og Martin får også begge fisk på og Martin får lange på 10,80 kg og Thomas får endelig sin store lange på hele 19,50 kg. Vi har alle fået langer nok og slutter med at prøve på 400 meters dybde for at se om der kunne være en rokke, det var der ikke men Thomas får en ringhaj som han ikke har fanget før.


Thomas med 19,50 kg lange


Martin med lange på 10,80 kg og Thomas med en på 19,50 kg

Trondheim, Langepladsen

Hver tur til langepladsen gav måler-langer og ofte var det allerede første gang jeg sænkede ned. Anden gang jeg kom på pladsen fik jeg en fisk på 13,75 kg og tredje gang 15,80 kg. Pladsen er åbenbart helt unik og jeg har søgt og søgt lignende pladser uden resultat. På pladsen er der et plateau i 100 meters dybde og et endnu et plateau i 200 meters dybde. Det er på skrænten mellem de to plateauer fiskene står og denne skrænter er flere steder helt lodret.

I uge 28 havde vi familien på besøg og jeg havde min svigerfar med ude på pladsen. Han havde aldrig fanget en fisk i havet og hans første fisk blev så en lange på 14,40 kg. Jeg tror ikke selv han var klar over hvilken stor fisk han havde fanget, han bemærkede dog at det var hårdt for armen at hive den ind. I drevet efter fik jeg endnu en PR i rækken af store langer på 18,40 kg.

Lange på 15,80 kg

Svigerfar John med lange på 14,40 kg

Lange 18,40 kg

Julle og lang lange

Trondheim, Lange-gennembrud


Jeg havde brugt utroligt meget tid på at finde nogle af de større langer som jeg ved findes i fjorden. Ikke én eneste lange med nogen størrelse havde jeg fået og hver gang fik jeg bare små brosmer. Faktisk var denne tur mest tænkt som en tur til det dybeste sted i fjorden på mere end 600 meter og her fiskede jeg også nogle timer. Strømmen drillede dog ret meget og jeg kunne slet ikke holde bund uden at skulle give en masse ekstra line, derfor måtte jeg opgive. Det gav dog en brosme på 7,9 kg.

Selvom klokken allerede var over midnat ville jeg lige forsøge på en lovende skrænt på vej hjem. Det gav faktisk ikke noget videre og jeg fik to dumme bundbid. Jeg konstaterede at der heller ikke her var fisk og besluttede at stoppe. Da jeg trak mit takkel ind fik jeg dog bid et godt stykke oppe i vandet og jeg var noget i tvivl om hvad det mon var. Det var endelig en lange over 10 kg og gennembrudet var en realitet. Jeg havde nu en plads som der var langer på og jeg skulle helt sikkert tilbage igen senere.


Brosme 7,90 kg, fra 600 meters dybde


Lange 10,10 kg

Trondheimsfjorden ver. 1

Efterhånden som jeg fik arbejdet mig ud i selve Trondheimsfjorden begyndte jeg at mede på noget dybere vand. I starten på omkring 300 meters dybde som desværre kun gav nogle mindre brosmer, dem har jeg vel snart fanget 100 af og det er ret irriterende at hive 2 kilos brosmer op fra dybet. Der var også sorthajer eller ringhajer med op næsten hver gang. Vendepunktet kom d. 13. maj hvor jeg tog en morgentur ud til en bugt hvor der var 400 dybt og jeg havde hørt her kunne være nogle plovjernsrokker. Selvom jeg måske ikke var super optimistisk og vinden drillede en del fik jeg nap efter allerede 15 minutter på bunden. Fisken fik et par minutter til at bide rigtig på og så et par store tilslag og fisken sad der. Nu gik der så 25-30 minutter med at få dyret ind og jeg kunne godt mærke at det nok ikke var en brosme, den var bare tung, tung hele vejen op. Da fisken kom til overfladen var det faktisk en rokke og jeg satte forsigtigt gaffen i dens ene vinge og så kom den i båden. Efter 5 minutters jubeldans kunne jeg veje fisken til 8,55 kg og en rigtig trofæfisk var i hus.

Det er ikke helt nemt at tage billeder med selvudløser og der skulle en del forsøg til før jeg fik et billede som var acceptabelt. Sikke en facinerende fisk og sjovt at se og mærke den på helt tæt hånd. Fisken blev selvfølgelig genudsat og den svømmede fint af sted igen.

Plovjernsrokke 8,55 kg