onsdag den 26. juni 2013

Barber i River Wye

Så blev det tid til en kort weekendtur til Wales og England med min kære hustru og selvom det var en lille kæresteferie uden børn blev der tid til at fiske en enkelt dag.

Efter en tur til Stonehenge og overnatning i Cardiff ankom vi til den lille landsby som hedder Hoarwithy tæt på grænsen mellem Wales og England og her overnattede vi på et lille hyggeligt B&B som hedder The Old Mill.

The Old Mill
Efter en glimrende morgenmad mødtes jeg med min Guide, Tim som skulle vise mig alt om hvordan man fisker barber i den berømte River Wye. Tim har fisket barber i området i næsten 40 år og har utallige store fisk på CV´et. Barben er en karpefisk som lever i strømmende vand og kan blive op til næsten 10 kilo selvom fisk over 5 kilo regnes som en stor fisk. I følge Tim kæmper fisken langt mere end en almindelig karpe kilo for kilo og desuden er der langt smukkere.

Nede ved floden rigger vi til på en af de mange platforme der er lavet til lystfiskere, vel at mærke dengang der stadig var mange laks i floden. Som Tim siger, var der stadig laks i floden ville vi ikke have råd og mulighed for at fiske barber. Vi har fundet et sted som ser lovende ud med masser af bevoksning på bunden som barberne gemmer sig og nu er det vores opgave at lokke dem frem til vores agn.

River Wye
Taktikken er simpel, men helt fastlagt. Først fodre man med to kugler foder, kaster sin agn ud nedstrøms foderet og så venter man 15 minutter. Det er den tid det tager barberne at falder til ro efter fodring og tackel rammer vandet. Når man så har ventet de 15 minutter så skal hugget komme ret hurtigt (ca. 5min) og ellers kommer det aldrig og man starter hele proceduren forfra. Efter 3-4 forsøg på pladsen uden fisk, skifter man plads.

Tacklet er et "hair-rig" som man kender fra almindeligt karpefiskeri og agnen er pellets som sættes i håret. Der bruges forholdvis tungt bly så fisken kroger sig selv og bagbly for at undgå skidt på linen og skjule linen for fisken. En lille vandopløselig pose med 15-20 pellets sættes på forfanget som foder.


Tim satte det hele op og vi fik tacklet i vandet til første forsøg og der var god tid da den første fisk ikke ville bide før der var gået 15 minutter. I mellemtiden kunne vi se at en fisker længere nede af floden nettede en fisk, gode tegn selvom vi ikke kunne se om det var en barbe eller en af de mange døbler som også findes i floden.




Da de gyldne 15 minutter var ved at være gået blev Tim lidt mere koncentreret og pludselig, på klokkeslet, kom hugget og jeg tog stangen. Fisken var tung og stærk i strømmen og jeg skulle lige vænne min til det lidt mærkelige Centerpin-hjul (minder meget om et fluehjul). Efter lidt tid fik jeg styr på fisken (og hjulet) og langsomt kom den i nettet, min første barbe var en realitet selvom der bare var en baby på omkring 1 kilo.

Smuk Barbe fra River Wye
Fisk i aller første kast lovede godt og humøret var højt. Vi fiskede lidt videre på samme plads men flyttede så til en ny plads, den gav heller ikke noget og videre igen. Og sådan gik faktisk resten af dagen uden nogle hug overhovedet. Tim havde set nogle fisk dagen før som var på leg og han var sikker på at vores problem skulle findes i at gydningen slet ikke var overstået endnu. Det er den normalt så sent på året men en lang vinter og koldt forår har formentlig udskudt legen nogle uger. Normalt får han mindst 5-6 fisk på en normal dag. Da klokken nærmer sig 17 siger jeg at vi lige kan tage et sidste kast og så få en fisk i første og sidste kast på dagen. Tim griner noget da hugget rent faktisk kommer her i det sidste kast og selv om det viser sig at være en døbel er jeg fint tilfreds, sådan én har jeg aldrig fanget og så er det jo meget sjovt. En fantstisk dejlig dag er slut ved den smukke River Wye og jeg tænker at det ikke er sidste gang jeg besøger den.




tirsdag den 11. juni 2013

Ebro mallefiskeri i september- garanteret

Så har vi garanteret afgang på vores malletur til Rio Ebro med fiskeeksperten Henrik Hansen. Henrik har været i Ebro en håndfuld gange med fantastisk resultat og har mange gode idéer som skal afprøves undervejs.

Se mere om rejsen her: http://www.kiplingtravel.dk/fiskerejser/spanien-_maller_i_river_ebro.aspx




Fiskeriet efter maller foregår mest fra land men vi har 2 både til rådighed, både til fiskeri og til at sejle takler ud. Fiskeriet fra land foregår ved at kaste eller sejle taklerne ud og så har man stængerne stående i stangholdere på land. Fiskeriet fra båd er med levende agn og det gøres med bl.a. med flåd, lidt ligesom geddefiskeri og der kan også kastefiskes med jigs og woblere. Vi satser selvfølgelig på den helt store malle men skal også prøve i ”upperlake” hvor der flere, dog mindre maller og rigtigt mange karper. Når så store fisk skal landes er det vigtigt man hjælpes ad, både med at få fisken på land og når der skal vejes og tages fotos, regn med at der er rigtigt hårdt arbejde.

lørdag den 1. juni 2013

Trondheim i sigte

Nu er der kun en måned til vores første tur til Trondheim løber af sted. Vi er allerede i fuld gang med forberedelserne og alle mand glæder sig enormt, forventningerne er i top. Vores primære mål er store langer og de første rapporter fra fjorden er lovende, største fisk indtil nu i år er på 22 kg. Ellers er fiskeriet først nu for alvor kommet i gang men der lyder også meldinger om at der er usædvanligt mange flyndere i fjorden i år og satses der målrettet giver det som regel bonus.

Pragtfuldt vejr i Trondheimsfjorden
Vi har til juli to både til rådighed og det er planen at den ene båd fisker på lavere dybder efter arter som flyndre, havkat, rødspætter, glashvar, sej og lubbe mens den anden båd fisker på dybere vand efter langer, brosme, rokker og haj. Jeg har allerede været i Harald Nyborg og købe 1000 meter ankertov og damen i udleveringen lurede sgu en del og så meget reb.

Som nævnt er tur et garanteret og tæt på udsolgt mens tur to mangler et par mand til at kunne gennemføre turen. Så kender du et par friske fyre der vil med så giv dem lige et spark.

John med sin allerførste fisk i havet, 14,4 kilo




Thomas´ fine blåstak
Hygge i havnen
Her er til sidst en liste og de arter vi fik sidste år, i alt 25 arter:

Lange 30,30 kg.
Brosme 9,40 kg
Helleflynder 17 kg
Plovjernsrokke 8,55 kg
Torsk 12 kg
Sej 11 kg
Lubbe 5,2 kg
Stor rødfisk 1,2 kg
Berggylte 0,77 kg
Rødspætte 1,1 kg
Sømrokke 4,6 kg
Blåstak
Ringhaj 1,1 kg
Sorthaj
Pighaj 2,7 kg
Lille rødfisk
Sild
Skægtorsk
Glyse
Makrel
Ulk
havkarudse
Ising
Hvilling 0,75 kg
Kuller 2,1 kg